Foto: Scanpix.
BORLÄNGE

Industrin behöver kompetens - nu startar utbildning

"Ska SSAB finnas kvar måste vi ha kompetens"
1:21 min

Det blir allt svårare att hitta personal som kan laga viktiga maskiner inom industrin. Till exempel så skriker SSAB i Borlänge efter kvalificerade underhållstekniker. I november startar en ny yrkeshögskoleutbildning i Borlänge, specialgjord för att tillgodose industrins behov.

- Att vi hittar kompetenta underhållstekniker är helt avgörande för vår framtid, säger Susanna Karlevill, underhållschef på SSAB i Borlänge.
- Som det är nu får vi inte tillräckligt med sökande på våra annonser. För att vara effektiva måste vi köra dygnet runt och maskinerna blir alltmer komplicerade, då hänger det på att man har kvalificerad personal som snabbt kan fixa fel, säger hon. Konkurrensen i stålbranschen är stenhård så den som inte kan vara effektiv överlever inte.

För att tillgodose industrins behov av duktiga underhållstekniker startar nu en tvåårig yrkesshögskoleutbildning i Borlänge. Borlänge kommun är huvudman och står för lärare och lokaler, näringslivet bidrar med praktikplatser. Högskolan Dalarna, yrkeshögskolan och Campus Nyköping finns också med. I Nyköpings grannort Oxelösund finns ju också ett stålverk.

- Det är i högsta grad kommunens ansvar att tillföra kompent arbetskraft till den lokala industrin, säger Mari Jonsson, ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge.

35 elever kommer att antas och sista ansökningsdatum är 15 oktober. Eleverna är i det närmaste garanterade jobb efter avslutad utbildning.

Dalanytt träffar Johan Pettersson och Sandra Hultman som redan jobbar som underhållstekniker på SSAB.
- Blir det driftsstopp är man fullständigt koncentrerad, varje sekund kostar massor av pengar. Det är skräckblandad förtjusning för man är väldigt nöjd efteråt när man lyckats fixa felet, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".