Lars-Eriik Bergström, lagman, öppnar Falu tingsrätts dörrar. Foto: Johannes Rosendahl
RÄTTSVÄSENDET

Domstolen öppnar dörren

1:21 min

Tingsrätten i Falun slår upp portarna för en dag för att allmänheten ska kunna se hur rättsväsendet fungerar. En hel lördag är vanligt folk välkomna till "Öppen domstol".

– Vi kommer att ha rättegångsspel. Alltså fingerade rättegångar men med riktiga nämndemän, riktiga domare, riktiga åklagare och riktiga advokater, säger Lars-Erik Bergström, lagman på tingsrätten i Falun.

Under "Öppen domstol" kommer poliser och andra yrkesgrupper i rättsväsendet att finnas på plats för att svara på frågor.

Nästan alla rättegångar är offentliga, så vem som som helst kan faktiskt besöka en riktig rättegång vilken dag som helst. Men det är inte särskilt många som utnyttjar den möjligheten. Kanske är man rädd att tränga sig på?

Men lördag den 12 oktober behöver ingen oroa sig för det. För enligt Lars-Erik Bergström är det viktigt att folk i allmänhet vet hur rättsväsendet fungerar.

– Grunden för ett bra samhälle är att man har rättssäkerhet och att rättvisan fungerar. Då är det viktigt att allmänheten har förtroende för oss. Och det har man ju inte om man inte vet vad vi sysslar med, säger Lars-Erik Bergström.

Han tror att intresset kommer att vara stort. För brott och straff kan upplevas som ganska spännande.

– Ja, lite så är det. Det finns ju mycket dramatik i verksamheten. Framför allt under rättegångarna så är det faktiskt vardagens dramatik i högsta grad.

Johannes Rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista