Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
UC

Färre konkurser i Dalarna visar siffror

1:04 min

Antalet konkurser inom Dalarnas näringsliv har minskat med 17 procent hittills i år , och det är bara i Hallands län som minskningen varit större. Det här visar nya siffror från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

I landet som helhet har antalet företagskonkurser under årets åtta första månader ökat med 8 procent trots en inbromsning under augusti månad.

Här i Dalarna har i stället antalet minskat, från 128 konkurser under perioden januari-augusti i fjol till 106 under samma period i år.

Men 106 är ändå det näst högst antalet under den senaste femårsperioden.

I tolv av Dalarnas femton kommuner har konkursantalet minskat eller hållit sig oförändrat. De tre kommuner där det skett en ökning är Avesta, Säter och Orsa.

Byggindustrin och tjänstesektorn är de branscher som varit mest utsatta för konkurser enligt UC. Men på det hela taget ser det just nu ljusare ut för de svenska företagen.

Och allt tyder på att konjunkturen förstärks ytterligare mot slutet av året, säger Roland Sigbladh som är kocernmarknadschef på UC. Och det innebär bland annat bättre fart för exportindustrin och ökad detaljhandel.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista