1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Åsa Witkowski vid Centrum för Kvinnofrid. Foto: Anna Gustafsson.
HÖGSKOLAN DALARNA

Våld mot kvinnor - allvarligt samhällsproblem

1:20 min

Våldet mot kvinnor som ett allvarligt samhällsproblem - det var temat på en öppen föreläsning som hölls på Högskolan Dalarna idag. Ett ämne som är aktuellt nu efter sommaren när antalet kvinnor som hör av sig till kvinnojourerna vanligtvis ökar.

– Jag vill att man både ska få en förståelse för hur omfattande den här problematiken är och hur viktigt det är att vi tillsammans försöker förändra situationen. Alla har en möjlighet att göra det, oavsett om man jobbar inom förskola eller vård och omsorg eller inom socialtjänsten, säger Åsa Witkowski.

Våld mot kvinnor menar Åsa Witkowski är ett stort samhällsproblem både i Sverige och i världen. Med studenterna i Falun pratade hon i dag bland annat om hur man ska bemöta kvinnor i en våldsrelation och hur mycket vården för våldsutsatta kvinnor kostar samhället.

Om våldet mot kvinnor har ökat eller inte är svårt att mäta. Men Åsa Witkowski tycker inte att de exakta siffrorna är så viktiga.

– Man behöver inte veta exakt hur många det är i Dalarna eller i Falun, det viktiga är att man förstår att det här är ett kvinnohälsoproblem. Men vi tror att problemet är mycket större än vad som syns i statistiken.

Och problemet blir ännu större efter sommaren, då trycket på landets kvinnojourer ökar.

– Man kanske har haft en jobbig sommar. Det är ofta så att jobbet gör att man har en liten ventil och nu har man varit lediga länge tillsammans, det har varit mer påfrestningar. Då kanske man känner att det är dags att man förändrar sitt liv och att man inte vill ha det så här längre, säger Åsa Witkowski.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista