1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Tomas Ahlin, socialtjänsten i Borlänge. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Borlänge

Jakten på bidragsfuskare inledd

1:31 min

Det finns människor som får bidrag de inte har rätt till. Det vill socialtjänsten i Borlänge sätta stopp för och har därför gett sig ut på en halvårslång jakt efter fuskare.

– Det handlar om en trovärdighet för systemet, säger Tomas Ahlin på socialtjänsten i Borlänge.

Socialtjänsten har alltså fått extra pengar så att två ur personalen på heltid kan leta efter personer som får bidrag de inte har rätt till. Något som kan gå till på flera sätt, säger Tomas Ahlin.

– Vi får regelbundna tips och vi gör också egna iakttagelser. Vi kan också ana att vissa jobbar svart och genom att använda de här två personerna nu så tror vi att vi kan fånga in sådant mycket bättre.

Trots att arbetet bara pågått i några få veckor så har tolv ärenden med misstänkt bedrägeri redan upptäckts. Tre av dessa har lett till polisanmälan.

Cirka en och en halv miljon på ett år kan det röra sig om i bidragsfusk, säger Tomas Ahlin, som ändå hoppas att han har fel.

– Jag hoppas innerligt att det inte finns så många fuskare men vi får se, säger Tomas Ahlin.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista