Foto: Scanpix.
MORA

Vill få in landsbygdsfrågor i EU-politiken

1:18 min

I höst ska den första europeiska landsbygdsriksdagen arrangeras i Bryssel i ett försök att lyfta landsbygdsfrågor inom EU-politiken. Hundratalet personer från EU:s medlemsländer kommer samlas, en av dem är Staffan Bond från Sollerön.

Ja hundratalet personer från Eu:s medlemsländer kommer samlas för att diskutera hur landsbygden inom unionen ska kunna utvecklas, och en av dem som ska dit är alltså Staffan Bond från Sollerön i Mora, som är verksamhetschef för organisationen Hela Sverige ska leva.

– Tanken är att visa styrkan i den europeiska byarörelsen. Sen handlar det också förstås om att lyfta upp landsbygdsfrågorna på den politiska dagordningen.

Precis som i Sverige är det många i andra europeiska länder som bor på landsbygden som känner att frågor som är viktiga för dem inte prioriteras i politiken.

Det kan handla om bredbandsutbyggnad eller jordbrukspolitiken men kanske främst om servicen på landsbygden som ständigt försämras.

– Servicen är ju en jätte viktig fråga. Och det gäller ju allt från lanthandeln till skolorna där det sker nedläggningar och försämringar hela tiden. Det har pågått i många decennier och nu är det verkligen kritiskt. Så det behövs verkligen att man uppmärksammar det på ett mycket bättre sätt än vad som sker idag, säger Staffan Bond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista