Bengt Hoppe från Falun blev årets uppfinnare i Dalarna. Foto: Eva Rehnström.
FALUN

Bengt Hoppe är årets uppfinnare i Dalarna

1:05 min

En flyttbar kontaktledning som gör det säkrare att lasta järnvägsvagnar blev årets uppfinning i Dalarna. Det känns jättebra, säger vinnaren Bengt Hoppe från Falun.

Bengt Hoppe jobbade åt Vectura när han insåg att något måste göras åt riskerna kring lastning av järnvägsvagnar. Det var kontaktledningens placering som utgjorde en risk, något Bengt Hoppe lyckades lösa.

– Min grej är att flytta bort kontaktledningen, säger Bengt Hoppe.

Uppfinningen var patenterbar men Vectura valde att inte driva igenom projektet utan gav istället Bengt Hoppe ett fribrev. Idag är han pensionär och har ett patent på uppfinningen.

– Med hjälp av Almi och några andra källor så har jag ett patent som täcker Europa och förhoppningsvis så är det en pilotanläggning på gång, säger Bengt Hoppe.

Bengt Hoppe kommer nu att representera Dalarna vid den nationella tävlingen som avgörs i början av oktober. En tävling som stiftelsen SKAPA står bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista