1 av 2
Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
2 av 2
Stina Zackrisson och Susanne Andersson. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
REGION DALARNA

Träffa Dalarna ska få folk att flytta till länet

"Vill vill att folk ska upptäcka Venjan"
1:41 min

Idag och i morgon arrangeras återigen Region Dalarnas inflyttningsprojekt Träffa Dalarna, ett arrangemang där länets kommuner försöker få fler att flytta hit.

Dalarna har länge kämpat med att befolkningen i länet minskar. Sedan 90-talet har länet tappat 15 000 innevånare och och det är en utveckling som Region Dalarna vill vända.

Så idag och imorgon är det återigen dags för arrangemanget "Träffa Dalarna" där länets kommuner försöker få fler att flytta hit. På kulturhuset i Mora har en hel delegation funnits på plats under dagen för att ragga inflyttare, bland annat Stina Zackrisson och Susanne Andersson från byn Venjan:

– Vi vill att folk ska upptäcka Venjan och förhoppningsvis flytta dit. Lokalbefolkningen börjar ju bli gammal och vi behöver fler invånare, vi riskerar ju annars att förlora både affär, skola och dagis, säger dom.

Region Dalarnas inflyttningsprojekt har pågått sen 2005. Under de här åtta åren har projektet varit delaktigt i att lite mer än 1000 personer har flyttat till länet.

Om man räknar med marknadsföringskostnader och personalkostnader så har varje hushåll som de lyckats få att flytta hit kostat ungefär 25 000 kronor enligt deras egna beräkningar, men det är något som snabbt vägs upp genom att de inflyttade börjar betala skatt i länet.

Kerstin Lingqvist jobbar på näringslivskontoret i Mora och pekar ut vilka som finns på plats på kulturhuset för att ragga inflyttare till orten.

– Vi har arbetsförmedlingen här, Mora kommuns olika förvaltningar, vi har mäklare och information om lediga bostäder här och så vidare. Det är ju många pensionsavgångar framöver så det kommer behövas fler som flyttar till Dalarna, säger hon.

Skulle man inte istället kunna ta emot fler flyktingar för att lösa befolkningsfrågan?

– Det är jag inte så insatt i, men det här är ju ett sätt att lösa det på, säger Kerstin Lingqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".