Foto: Scanpix
finnkampen

Mattias Jons bröt 16 år lång finsk dominans

1:07 min

Släggkastaren Mattias Jons avslutade säsongen med att slå personligt rekord och ta hem segern till Sverige i Finnkampen - första gången som en svensk vunnit grenen över de kaststarka finnarna sedan 1997.

Efter ett misslyckat VM så fick Mattias Jons avsluta säsongen med flaggan i topp. Överlag har det varit en lyckad säsong, och det personliga rekordet har bättrats på flera gånger.

I Finnkampen på Stockholms stadion så putsade han det ytterligare. Nya personliga rekordet 76.39, som han presterade i sista försöket, var det i särklass längsta kastet i tävlingen och gav Sverige grensegern. Senast Sverige vann släggkastningen i Finnkampen var 1997.

– Perfekt sätt att avsluta säsongen på, sammanfattade en riktigt nöjd Mattias Jons.

Dessutom blev Kvarnsvedens Madeleine Nilsson fyra i stavhopp. Finnkampsdebuten slutade med ett resultat på 4,06. För falubekantingen Elin Moraiti blev det en andraplats när svenskorna tog en trippel på 400 meter. Moraiti noterades för 54,46, vilket bara är en tiondel över hennes personbästa.

Sporten
sporten.dalarna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista