Foto: Scanpix.
DALARNA

Granskog hotar arter vid Nedre Dalälven

1:38 min

Efter många års kämpande att få den Vitryggiga Hackspetten att etablera sig vid Nedre Dalälven börjar Naturskyddsföreningen nu att misströsta. Detta då lövskogarna, som är livsviktig för vitryggen, håller på att växa igen med granskog. 

Vilket beror på att det inte blir någon naturlig översvämning när vattenregleringsföretagen släpper på för lite vatten.

Kristoffer Stighäll som är projektledare för Naturskyddsföreningens vitryggsprojekt tycket att Färnebofjärdens nationalpark borde se till att granskogen kommer bort från lövskogarna i parken:

– Vi tycker att det är hög tid att verkligen ta tag i det här.

– Nu är det så pass allvarligt för många arter, speciellt för "Vitryggen" som det bara finns kanske tio individer kvar av i landet, att man måste försöka se till att bevara de här unika svämskogarna.

Det är den vitryggiga hackspetten det handlar om. Men ändå inte bara den Vitryggiga Hackspetten för om man räddar "Vitryggen", som den kallas, så räddar man också massa andra arter. "Vitryggen" är en så kallad paraplyart, under vitryggens paraplys så finns det massor av andra hotade arter som också blir räddade om man räddar hackspetten med ovanligt mycket vitt på ryggen.

Men eftersom "Vitryggens" naturliga boplatser och jaktmarker har försvunnit i och med vattenregleringen - det blir inga naturliga översvämningar längre som håller undan granskogen - så tycker naturskyddsföreningen att staten, i det här fallet Naturvårdsverket, borde hålla undan granen genom ringbarkning eller helt enkelt hugga bort den från Färnebofjärdens nationalpark, där man försöker plantera ut den vitryggiga hackspetten.

Men Gisela Norberg på Naturvårdsverket förklarar att när skötselplanerna en gångs skrev var det för att skydda skogen. Och därför ges det små möjligheter att hugga bort den:

– Det var ju skogsbruk som var det största hotet. Och då var det bara att skydda så att skogarna skulle bevaras.

– Även i dag är fri utveckling, i stor del, det lämpligaste.

Gisela Norberg vid Naturvårdsverket säger också att skötselplanerna ska ses över och då kanske man kan ta mer hänsyn till exempelvis "Vitryggen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista