1 av 3
Foto: Erik Nilsson.
2 av 3
Kondomer är ju smart att använda. Foto: Erik Nilsson.
3 av 3
Maria Kivi är HIV/STI-samordnare på Landstinget Dalarna. Foto: Erik Nilsson.
KLAMYDIAMÅNDAGEN

Landstinget uppmanar: bildgoogla inte klamydia

1:46 min

Bildgoogla inte klamydia! Så lyder dagens uppmaning från Landstinget Dalarna idag på Klamydiamåndagen. Med uppmaningen vill man skapa uppmärksamhet. Det är roligare att göra något man inte får, säger Maria Kivi, HIV/STI-samordnare på Landstinget Dalarna.

Madeleine Hedin går i gymnasiet och hon känner inte till att klamydia uppmärksammas just i dag.

– Nej, det visste jag inte. Det är väl för att uppmärksamma problemet. Men jag har inte märkt av det i skolan, de borde ju dela ut kondomer eller något.

Varje timme smittas fyra personer av klamydia i Sverige och därmed är det en av dom vanligaste könssjukdomarna i landet. Eftersom de som smittas sällan får symptom är det svårt att veta om man har klamydia.

Maria Kivi är HIV/STI-samordnare på Landstinget Dalarna och hon berättar att syftet med kampanjen är att man går och testar sig.

– Tanken med det är att väcka lite nyfikenhet i åldersgruppen unga herrar som sitter på nätet och bildgooglar. Genom den rubriken vill man väcka lite uppmärksamhet eftersom det är roligare att göra något man inte får.

Informationen om Klamydiamåndagen har varit lite mindre utbredd i år.

– I år har det kanske varit något mindre än föregående år. Då hade vi reklam på bussar och bio. Det är ju en nationell kampanj och Landstinget Dalarna har inte lika stora muskler som storstäderna har till exempel, säger Maria Kivi.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista