Foto: Scanpix.
NY UNDERSÖKNING VISAR

Eldstäder orsakar flest bränder i Dalarna

"Man måste ta till sig ansvaret som fastighetsägare"
1:16 min

Dalarna ligger i topp när det gäller bränder i eldstäder. Mellan åren 2008 och 2012 hade dalarna 56 procent eldstadsrelaterade bränder, vilket är näst mest i landet visar en ny undersökning.

– Man måste ha respekt för de här grejorna, säger Peter Nord, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ja när kylan kommer är det många som vill värma sig med en brasa men då gäller det att vara försiktig. För en ny undersökning, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort, visar att eldstäder är den vanligaste brandorsaken i småhus. Allra störst andel har Gotland med 65 procent men sedan kommer Dalarna med 56 procent.

Det största problemet är att folk eldar mer än vad eldstaden klarar av, säger Peter Nord.

– Eldar man mer än vad den är byggd för så släpper den ut för höga rökgastemperaturer som kommer ut i rökkanaler som inte heller är byggda för dessa temperaturer.

Råden från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har till fastighetsägare är två.

– Googla på nätet eller ta hem en brandskyddskontrollant så att du får svar på frågorna; ser den här bra ut, hur mycket får jag elda och på vilket sätt? säger Peter Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".