1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Ivars lärare på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Foto: Eva Larsen.
DALARNA

Nu ska byggbranschen bli säkrare

1:14 min

Fler än 20 bygglärare från Dalarna och Norge ska nu gå en tre-dagars utbildning i Falun för att lära sig mer om arbetsmiljö. Detta för att göra byggbranschen säkrare för de som jobbar i den.

Ja nu ska byggbranschen bli säkrare att jobba i. Ingen ska behöva drabbas av allvarliga olyckor eller dö på jobbet. Det har parterna i branschen kommit överens om, och därför går nu fler än 20 bygglärare från Dalarna och Norge en tre-dagars utbildning i Falun, för att lära sig mer om arbetsmiljö.

– Det är jätteintressant och viktigt för oss att gå på den här utbildingen för att bli bättre lärare, säger Anders Ivars från Rättvik.

Omkring 20 gymnasielärare inom bygg från gymnasieskolorna i Mora, Rättvik, Borlänge, Falun, Örebro och även Norge deltar i utbildningen.

Under två dagar den här veckan och en dag nästa vecka ska de lära sig mer om arbetsmiljön i byggbranschen för att i sin tur lära ut det till eleverna.

2011 anmäldes 83 arbetsplatsolyckor i länet och den i särklass vanligaste olyckan är skär och sågskador i fingrar och händer.

Men Anders Ivars vill ändå tro att en nollvision av olyckor är ett realistiskt mål:

– Vi vill ju att ungdomarna ska kunna jobba ett helt yrkesliv utan att skada sig, säger han och tillägger att det är så lätt att tro att en olycka inte händer mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista