Foto: Scanpix.
Dalarna

Stort pensionsavhopp skapar lärarkris

Var tredje lärare inom den kommunala skolan i Dalarna kommer att gå i pension inom tio år. Det visar en ny sammanställning från Lärarförbundet. I P4 Eftermiddag strax efter klockan 15:00 hör du hur lärarföreträdare här i Dalarna ser på skolans utveckling.

Malung-Sälen och Gagnef har en lite yngre lärarkår än de flesta andra Dalakommunerna men i stort är det nästanen tredjedel av de nu verksamma lärarna i Dalarna som närmar sig pensionsåldern.

Lärarförbundet, som är det ena av de två fackförbunden för lärare, har tittat på ålderssammansättningen inom lärarkåren och närmare bestämt hur många lärare inom förskola som är 55 år eller äldre.

I riket i stort är det 29 procent. I både Rättvik och Hedemora är 36 procent av lärarna över 55 år. I Mora och Orsa utgör de äldre lärarna 34 procent av lärarkåren.

Enligt Lärarförbundet står Sverige inför en nationell lärarkris eftersom intresset för att utbilda sig till lärare är lågt och många verksamma lärare är tveksamma till att stanna kvar i yrket.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista