Foto: Scanpix.
TRAFIKVERKET

Bilköerna i centrala Mora blir kvar

1:30 min

Det kommer dröja längre än planerat att komma till rätta med trafikproblemen i centrala Mora. Köerna genom centrum har länge varit ett bekymmer och Trafikverkets plan på att åtgärda problemen i Mora har skjutits på framtiden.

I Trafikverkets nationella plan var tanken att åtgärder skulle börja sättas in år 2016, något som nu blivit framflyttat till år 2020.

Moras kommunalråd, centerpartisten Anna Hed, är självklart besviken.

– Man förstår att det händer saker vilket gör att Trafikverket omprioriterar, men vi som bor här uppe i Mora och upplever trafiksituationen dagligen vi tycker ju att vi blir felprioriterade. Så vi kommer försöka påverka såklart så att vi kommer bli tidigarelagda igen i den här planen, säger Anna Hed.

Bilköerna på riksväg 70 och europaväg 45 som båda går genom centrala Mora har länge varit ett problem. Framför allt är det i semester- och Vasaloppstider som vägarna korkar igen, men det händer även under andra tider på året.

Redan 2009 rapporterade Dalanytt om köerna som orsakar stora problem för bland annat räddningstjänst och ambulans, så här berättade sjuksköterskorna Åsa Wallin och Anette Nydelius då.

Det är en ny genomfartsled man vill ha genom Mora för att kunna ta sig igenom. Vid elva har det börjat bli korvstoppning här uppe vid Noretrondellen. Om man ska upp till lasarettet genom centrum då finns det liksom ingen annan väg man kan ta som det inte är någon trafik på, utan man måste ju igenom över bron.

Under tiden kommunen väntar på att Trafikverket ska komma igång med sina åtgärder försöker de istället få fler att cykla, gå eller åka kollektivt för att minska biltrafiken i centrum.

– Vi har ju många som tar bilen istället för att cykla och gå och genom att utvecka gång och cykelstråk så kan man ju försöka ändra ett beteende, säger Anna Hed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista