Rikard Rudolfsson från Fairtrade City i Borlänge vill att fler konsumenter ska gynna rättvis handel genom att köpa produkter med Fairtrade-stämpel. Foto: Anna Bäcksholm
KONSUMENT

Fairtrade-mingel på biblioteket i Borlänge

12 min

Allt fler köper produkter med Fairtrade-stämpel, vilket garanterar att producenten fått en rättvis lön och arbetat under rättvisa arbetsförhållanden. Enligt Rikard Rudolfsson från Borlänge Fairtrade City finns idag över tusen Fairtrade-produkter i Sverige.  

– Vi är ganska bra i Borlänge på Fairtrade, det finns ett brett utbud av varor. Vi arbetar för att Borlänge ska bli ett Fairtrade City som Ludvika och Avesta, säger Rikard Rudolfsson.

Han deltar i ett Fairtrade-mingel på biblioteket i Borlänge under onsdagskvällen i syfte att sprida kunskap om vad rättvis handel innebär.

– Man kan säga att vi inom Fairtrade vill att producenterna i syd, som till exempel producerar kaffe- och chokladbönor, ska få en större del av kakan vad gäller försäljningen och inkomsterna, säger Rikard Rudolfsson.

En del konsumenter blandar ihop Fairtrade med till exempel olika miljömärkningar.

– Fairtrade har inget med miljö att göra. Fairtrade-stämpeln garanterar endast att grundingrediensen i en vara, till exmpel kakaobönan i choklad, är producerad under rättvisa förhållanden. Däremot strävar vi såklart efter att Fairtradeprodukter även ska vara miljövänliga.

Eftersom Fairtradeprodukter generellt är dyrare har Richard Rudolfsson föreståelse för att man som konsument ofta går efter priset när man handlar.

– Jag vill inte moralisera över folks val. Man kan inte alltid handla Fairtrade, men nån gång kan man kanske köpa en Fairtradeprodukt.

Anna Bäcksholm

anna.backsholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista