1 av 2
Foto: Jonas Ekstromer/Scanpix.
2 av 2
Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna Foto: Erik Nilsson/Dalanytt
Rovdjurspolitik

Regeringen vill ha färre vargar

1:16 min

Vargstammen bör ligga på mellan 170 och 270 individer och större hänsyn ska tas till socioekonomiska aspekter och tamdjurshållning. Det är huvuddragen i regeringens nya rovdjurspolitik som presenterades i dag.

I rovdjurspropositionen föreslås vargstammens koncentration begränsas i bland annat renskötselområden och län med fäbodbruk, det för att förbättra möjligheterna att ha tamdjur.

– Det är väldigt positivt att det äntligen kommer ett beslut, säger Thomas Björklund, ordförande för Jägareförbundet i Dalarna. 

I den proposition som regeringen presenterade i dag ska vargstammen minskas från ungefär dagens 350 individer till mellan 170 och 270 individer. Man föreslår också att koncentrationen av varg ska minskas där den är som tätast för att begränsa de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra tamdjurshållningen.

Thomas Björklund är i stort sett nöjd med propositionen men tycker att vargstammen kan bli ännu mindre.

– Klart positivt att man har varit ännu tydligare med att det är regional förvaltning som ska gälla och att besluten som tas nära de som berörs.

– Men ett intervall på 100-150 vargar anser vi har räckt och att regeringen har tagit till lite väl hög säkerhetsmarginal.

Erik Nilsson
erik.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista