livsmedel

Fler och fler kemikalier i vardagen

1:44 min

Kemikalier och miljögifter påverkar människor och djur i allt större utsträckning. Ylva Grudd från Naturskyddsföreningen var på Mora kulturhus i går för att prata om kemikalier i vår vardag.

Det finns flera farliga ämnen som har förbjudits dom senaste åren, bland annat det hormonstörande ämnet bisfenol A som fanns i barnmatsburkar. Men det finns många kemikalier kvar och när de blandas kan det bli värre.

– Vi lär oss mer och mer hela tiden. Mycket forskning visar på att fler och fler typer av störningar och effekter visar sig på människor, djur och ekosystem. Antalet kemikalier ökar stadigt. Vi omger oss med omkring 30 000 vardagskemikalier i dag, så var det inte för 30 år sedan, säger Ylva Grudd.

Läget är inte akut, men när olika kemikalier blandas kan det bli väldigt farligt. Det kallas cocktaileffekten och Ylva Grudd berättar att om man får bort dom värsta ämnena blir det lättare för människan.

– Det är inte akut giftiga saker det handlar om. Men det spelar roll om man minskar den totala belastningen. Om man tar bort plast, väljer ekologiskt, väljer bort parfymerat. Det gör att dropparna i ån inte blir lika många.

Dalarna speglar situationen i hela landet, och till och med i matförpackningar finns det plast som inte är bra i för stora mängder.

– Tittar man i våra affärer finns det många produkter som har många onödiga ämnen. Bara i matförpackningar finns det 50 godkända ämnen. De finns ju i Dalarna också.

Erik Nilsson
erik.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista