Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
kommunpolitik

Många avhopp bland Sverigedemokrater

1:25 min

En stor del av de Sverigedemokrater som valdes in kommunpolitiken förra valet har lämnat partiet. Trettio ordinarie ledamöter och ersättare hoppat av sina uppdrag i kommunfullmäktige.

– Dalarna sticker ut, säger Alex Bengtsson, tillförordnad vd på stiftelsen Expo.

Det är interna konflikter som ligger bakom att så många som trettio Sverigedemokrater valt att hoppa av sina uppdrag under mandatperioden.

Sju av dem sitter dock kvar i fullmäktige som så kallade politiska vildar, alltså att man utnyttjar sitt mandat men inte tillhör något parti. I tre kommuner, Älvdalen, Orsa och Malung-Sälen står stolarna istället helt tomma. I övriga kommuner har platserna fyllts med nytt folk.

– På lång sikt kan det här vara ett problem att de inte bedriver någon lokal politik. Sedan är det också ett organisatoriskt problem att de inte hittar folk som stannar när det blåser.

Det är ett år kvar till valet, hur kommer det att gå?

– På nationell nivå ser det ut som om sverigedemokraterna ökar men på lokal nivå, där det varit öppna konflikter, kan det ske en förändring att man faktiskt backar, säger Alex Bengtsson, tillförordnad vd på stiftelsen Expo.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista