Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Falun

Så ska förståelsen för flyktingbarn öka

Uppdaterat söndag 15 september 2013 kl 11.45
Publicerat söndag 15 september 2013 kl 09.41
"Du kan inte vara mer ensam"
(1:04 min)
Bilden har inte med det aktuella fallet att göra. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Varje år kommer tusentals flyktingbarn till Sverige. Deras upplevelser använder nu prganisationen Friends och FN:s flyktingorgan UNHCR för att prata med skolelever om allas lika värde.

Natalie Sundelin och Helene Halling åker landet runt, och i veckan var de på Hälsinggårdsskolan i Falun med kampanjen "Hej Sverige".

- Vi vill förmedla berättelser från barn som har flytt ensamma och kommer till Sverige, och sedan vill vi också ge elever som har svårt att föreställa sig vad de här barnen har gått igenom en större inblick i vad det innebär att vara flykting och hur man själv kan vara den som välkomnar någon som kommer, säger Helene Halling.

Eleverna har fått lyssna till en föreläsning och se en föreställning, där Natalie Sundelin spelar en person som flytt från sitt hemland till Sverige.

Varför tar ni upp ämnet utanförskap ur just ett flyktingbarns ögon?

- Det är draget till sin spets. Du kunde inte vara mer ensam - du är ett barn och du har inte dina föräldrar med dig. Då kan man närma sig frågorna lättare från andra håll sedan, när man har tagit upp det allra mest extrema, säger Natalie Sundelin.

- Vi vill uppnå en större förståelse och att ungdomar själva känner kraft att bryta någons utanförskap, säger Helena Halling.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".