Agneta Ängsås, Birgitta Backlund och Anna Reyier deltog i LRF´s bussresa runt bland jordbruk i Falun och Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen
Lantbruket

Bussresa för politiker inför översiktsplan

1:29 min

Nästa vår är det meningen att kommunfullmäktige i Falun och Borlänge ska besluta om en ny översiktsplan för de närmaste årens utveckling i de båda kommunerna. Därför anordnade man i dag en bussresa för politiker.

En översiktsplan som bland annat ska visa var och hur man får bygga hus och vägar. Inför de kommande besluten så vill Lantbrukarnas Riksorganisation i Falun och Borlänge att politikerna inte ska glömma bort just lantbruket.

– Vi vill visa politikerna att vi är viktiga. Det finns inte så mycket åkermark så vi vill bevara den som finns, säger Anna Reyier, LRF:s ordförande i Borlänge.

Agneta Ängsås är centerpartistisk kommunpolitiker från Falun och hon betonar att besöket på gården är viktigt.

– Det är jätteviktigt för oss att komma ut och möta folk som berörs. Det borde finnas ett större intresse från politikerna.

Mjölkbonden Birgitta Backlund säger att hon vill att politikerna förstår hur det kan gå fel.

– De har fått en bra inblick och fått se hur dumt det kan bli på vissa ställen. Så att vi kan säga till i tid, så att det inte blir efteråt.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista