1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Per Löfgren, ordförande i Lärarförbundet Mora.
SKOLAN

Lärarförbundet positivt till fler förstelärare

"Led i att höja läraryrkets status"
1:14 min

Skolan ska få ännu fler förstelärare - lärare som inte bara undervisar utan också är med och utvecklar skolan. Det här föreslog regeringen på fredagen. Positivt, säger Per Löfgren, ordförande för Lärarförbundet i Mora.

En förstelärare får 5 000 kronor mer i lön och regeringen lägger undan pengar till det här.

Det är mycket bra, tycker Per Löfgren, ordförande för Lärarförbundet i Mora:

– Ja, vi är ju mycket positiva till förslaget, för det här innebär att man öppnar upp för fler lärare att kunna göra karriär, säger han och fortsätter:

– Vi ser ju det som ett led i att höja läraryrkets status, och det behövs verkligen eftersom prognoserna pekar på att det kommer att saknas 43 000 lärare år 2020.

Mora kommun håller redan på att anställa åtta förstelärare. Nu finns det alltså mer statsbidrag att söka, och Per Löfgren hoppas att det kan bli så många som ett 20-tal tjänster i Mora.

Men han är missnöjd med att det inte blir fasta tjänster.

– Där tycker vi att det är lite konstigt hur man ser på karriär, för man kommer att anställa förstelärarna på ett visstidsförordnande på två år bara. Vi hade helst sett att de skulle bli tillsvidareanställda som förstelärare.

Nej, helt nöjd med den nya satsningen, det är han inte, trots att det kan bli så många som 17 000 förstelärare och lektorer i Sverige inom några år - om det blir som regeringen vill.

- Vi saknar ju fortfarande ett skarpt förslag från regeringen när det gäller förstelärare inom förskolan, säger Per Löfgren, Lärarförbundet i Mora.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".