Ebba Eggers, till höger, tillsammans med kompisen Elin Skött. Foto: Anna Gustafsson.
FALUN

Mentorer ska ge unga bättre självkänsla

1:22 min

I höst får ungdomar i 14- och 15-årsåldern i Falun chansen att ha en mentor i ett år. Det är kommunen som - tillsammans med den ideella organisationen Mentor Sverige - vill ge ungdomar tillgång till en utomstående vuxen som man kan prata och umgås med.

– Jag tror att det finns ett behov för ungdomarna att ha extra vuxen att prata med om sådana saker som man inte kan prata om hemma, säger Lasse Westin på Falu kommun som är ansvarig för projektet.

Projektet med mentorer till ungdomar genomförs redan i 23 kommuner i hela landet, och nu har det för första gången kommit till Dalarna och Falun.

Kommunen söker nu efter vuxna över 20 år som kan tänka sig att ställa upp. Om man vill bli mentor måste kommunen först göra en bakgrundskoll. Man blir också intervjuad och får gå en mentorsutbildning, innan man paras ihop med en passande tonåring.

– När vi går ut och rekryterar ungdomar gör vi en intervju med dem där vi kollar vilka de är och vad de har för intressen. Sedan matchar jag ihop utifrån intressen och vilka jag tror ska fungera ihop, säger Lasse Westin.

Är det några speciella egenskaper man bör ha som mentor?

– Att man bryr sig om ungdomar. Att man kan ge dem starkare framtidstro, bättra på deras självkänsla och göra vad man kan för att hålla dem borta från droger.

Och Ebba Egger, 15 år från Falun, skulle kunna tänka sig att ha en mentor.

– Det beror på lite vad det är för mentor, men absolut. Det är väl bra att ha någon annan än föräldrarna att prata med.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista