1 av 2
Sverigedemokraterna. Foto Fredrik Sandberg, Scanpix
2 av 2
Foto: Bertil Ericson, Scanpix.
KYRKOVALET 2013

Kraftig ökning för SD i årets kyrkoval

0:34 min

Socialdemokraterna vann valet till det nationella kyrkomötet och även valet till stiftsfullmäktige för Västerås stift igår. Men starkast fram går Sverigedemokraterna som ökade från 2,9 procent 2009 till 5,9 procent i årets val till kyrkomötet. I stiftsfullmäktige går SD från att inte ha något mandat, till fyra.

Enligt preliminära siffror fick Socialdemokraterna 29,4 procent av rösterna, följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan på 15,2 procent, och Borgerligt alternativ på 12,7 procent.

Sverigedemokraterna ökade stort från förra valet, från 2,9 till 5,9 procent, vilket preliminärt betyder fördubblade mandat från 7 till 15.

I valet till stiftsfullmäktige för Västerås stift, som ju Dalarna tillhör, fick Socialdemokraterna 34,2 procent följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan på 19,5 procent, och Centerpartiet på 18,2 procent.

Sverigedemokraterna fick 4,5 procent i valet till stiftsfullmäktige, vilket betyder fyra mandat. Vid förra valet fick Sverigedemokraterna 1,4 procent av rösterna och inget mandat i Västerås stift.

12,7 procent röstade i årets val, vilket är en liten ökning från valet 2009 då 11,9 procent röstade.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista