Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.
hot om våld

Säter stoppar mottagandet av flyktingbarn

1:21 min

Flyktingboendet Älvan i Säter har fått mycket kritik, och nu har kommunen tillsammans med länsstyrelsen och Migrationsverket beslutat att tillfälligt stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn till Säter. Det efter att både personal och boende på Älvan känt sig hotade.

– Det har förekommit hot om våld, inom ungdomsgruppen och mot personalen. Det har blivit både en dålig boendemiljö och en dålig arbetsmiljö. Och det är det vi ska råda bot på, säger Marianne Trana, socialchef i Säter.

Flyktingboendet Älvan har flera gånger kritiserats och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bland annat för bristande behandling och missförhållanden.

Senast för en vecka sedan gjordes två anmälningar mot boendet, efter att fem pojkar som bodde där tvångsflyttats till olika HVB-hem.

När man nu beslutar att tillfälligt stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, är det för att man måste se över hur situationen på boendet kan förbättras.

– Det måste man jobba med i personalgruppen. Jag utgår från att man sätter sig ner och funderar över hur man ska jobba vidare utifrån att ta fram riktlinjer och rutiner för sin egen del. Där har vi också utomstående hjälp för att komma tillrätta med det.

De tre ungdomar som bor på Älvan idag kommer få vara kvar på boendet. Men det är oklart när kommunen kan börja ta emot ensamkommande flyktingbarn igen.

– Det kan jag inte exakt svara på men det bor ju tre stycken ungdomar på boendet nu som vill vara kvar. Tanken är att så snart som möjligt kunna återuppta intagningen.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista