1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Landén. Foto: Martin Eriksson.
dalarna

Så ska polisen lösa sin ekonomiska kris

1:13 min

Sedan ett par veckor är det anställningsstopp och ekonomisk åtstramning vid polisen i Dalarna. Redan nästa år kan ekonomin bli ännu mer ansträngd. Den nationella fördelningen av pengar gynnar inte polisen i Dalarna, som varken är storstad eller glesbygd.

– Det kan man säga att så är fallet. Vi är inte gynnade av en sådan här fördelningsmodell, säger Anders Landén, tillförordnad polismästare på polisen i Dalarna.

– Tidigare kan det ha varit så att vi har fått lite extra påslag efterhand i de dialoger vi har haft med Rikspolisstyrelsen. Då har man haft en förståelse för hur den stora turism vi har på vintertiden och alla evenemang som vi till skillnad från andra län har i större utsträckning. 

Vad innebär det för polisen i Dalarna att ni tvingas dra åt svångremmen hårdare än andra?

– Vi måste nu försöka värna om kärnverksamheten ute på gator och torg och bakom skrivborden. Vi måste försöka hitta lösningar att rationalisera och effektivisera, säger Anders Landén. 

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista