1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Carina Johansson, tillförordnad förvaltningschef. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio
Avesta

Misstänks ha lurat kommunen på miljoner

"Ska ha pågått i en tioårsperiod"
1:18 min

Personalen på ett gruppboende i Avesta misstänks ha lurat kommunen på flera miljoner kronor. Det ska ha skett genom att personal tagit ut lön trots att de inte jobbat.

– Det är en typ av arbetstidsbedrägeri, säger Carina Johansson, tillförordnad förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Avesta.

Det är en privatperson som tipsat kommunen om det misstänkta bedrägeriet som ska ha pågått på ett gruppboende under lång tid.

– Anmälaren uppger att det här ska ha pågått i en tioårsperiod så då handlar det om fyra miljoner kronor om uppgifterna stämmer, säger Carina Johansson.

Enligt uppgiftslämnaren ska personal tagit ut lön trots att de inte jobbat på gruppboendet, något som ska ha skett systematiskt. Totalt rör det sig om fyrtio timmar i veckan.

– Jag tänker på den tid som brukarna på det här gruppboende missat i aktivitet på kvällarna och omvårdnad, säger Carina Johansson.

Händelsen är polisanmäld men kommunen har också valt att utreda händelsen på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".