Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
BORLÄNGE

Hemtjänstanställd lurade kvinna på 70 000 kronor

0:50 min

Hon jobbade i hemtjänsten och lurade av en dement kvinna hennes besparingar. Idag kom domen för grovt bedrägeri och det blev dagsböter på knappt niotusen kronor och skadestånd på 70 000 kronor.

Kvinnan jobbade tidigare i hemtjänsten i Borlänge. Bland de som hon skulle hjälpa fanns den dementa kvinnan och det var hennes bankkort hon använde för att stjäla pengar. Den dementa hade lämnat ut sin kod för att hon skulle kunna få kontanter.

Ungefär en månad efter att den hemtjänstanställda började jobba med den dementa kvinnan tog hon ut tusen kronor extra för egen del när den gamla hade gett henne i uppdrag att göra ett uttag. Sedan fortsatte det med ett stort antal uttag på olika belopp.

Åklagaren hävdade att den hemtjänstanställda hade stulit 110 000 kronor, men tingsrätten sänkte summan till 70 000 kronor, som den dömda också erkände att hon stulit.

Stölderna uppdagades när dementa kvinnans kontaktperson såg att det försvann pengar från hennes bankkonto.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista