1 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix.
2 av 2
Nagla Negm el Din, vars man fick en hjärnblödning för tio år sedan. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
Landstinget Dalarna

Stora brister i eftervården av hjärnskadade

1:25 min

Bristerna är stora i den vård som följer efter akutvården och rehabiliteringen av personer som drabbats av plötsliga hjärnskador.

 Att vara anhörig till en person som plötsligt får en hjärnskada kan vända upp och ner på hela tillvaron.

– I början lät allt så bra men sedan fick vi ringa runt själva och blev kring slussade, säger Nagla Negm el Din, vars man fick en hjärnblödning för tio år sedan.

Det var 2003 som Naglas man drabbades av en hjärnblödning. Först efter flera operationer stod det klart att han skulle överleva.

Den akuta vården och rehabiliteringen i landstinget fungerade bra och till en början när han skulle slussas hem lät det som om det mesta skulle ordna sig.

En vårdplan gjordes upp och hennes make skulle ha personliga assistenter dygnet runt. Personalen sa att de skulle höra av sig för en uppföljning men det gjordes aldrig.

– Jag slussades mellan olika myndigheter för att få veta vilken vård han hade rätt till, säger Nagla Negm el Din och en gång blev han hänvisad till vårdcentralen istället för till en sjukgymnast med specialkompetens.

Ja vem har egentligen ansvaret när den akuta vården är över?

Nu föreslår kristdemokraterna att Landstinget Dalarna inrättar ett team, med personer från både landstinget och kommunerna, som följer upp varje enskild person som drabbas.

En modell partiet kallar för Funksam, som ska underlätta för anhöriga och ge den drabbade en bättre livskvalité. Och Nagla tror att det här kan vara bra.

– Jag hoppas på ett team där man kan få rätt och snabb hjälp, för att minska på lidandet för den som har en funktionsnedsättning.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista