Foto: Kerstin Edquist.
Gagnef

Skarp kritik mot kommunens fastighetsköp

1:18 min

Gagnefs kommun och Gagnefsbostäder får mycket skarp kritik av revisorerna för hur köpet av fastigheten Gagns Inn, som skulle bli flyktingboende, har gått till. Köpet kostade 3,3 miljoner kronor och renovering beräknas kosta ytterligare drygt tre miljoner.

– Det är ett mycket dåligt hanterat ärende. Det här är väl så man absolut inte vill sköta en kommunal angelägenhet, säger revisorn Bo Lindevall. 

I rapporten skriver KPMG att den här affären visar en "sällsynt flora av grova felaktigheter". Köpet av Gagns Inn kan tjäna som exempel på hur en kommun inte ska handlägga ett ärende.

Diarieföringen har inte fungerat, vare sig hos kommunstyrelsen eller hos Gagnefsbostäder. Inte heller expediering av protokoll. Politiker i kommunstyrelsen och arbetsutskottet har inte fått viktiga handlingar, och den ekonomiska redovisningen har brister. Ändå har det funnits gott om tid att handlägga köpet korrekt.

Kommunalrådet, Sofia Jarl, får kritik för att hon skrivit under en avsiktsförklaring och ändå varit med och beslutat i ärendet.

– Hon tar ju över där själv och då måste man hamna i jävsituation, säger Bo Lindevall.

Nu spelar det ingen roll om kommunfullmäktige och kommunstyrelsen säger ja eller nej till det här köpet, för det är redan genomfört. Magnus Larsson arbetar på KPMG, som utfört granskningen åt kommunens revisorer. 

– Sedan ska man ju ompröva det här ärendet i kommunstyrelsen i efterhand, men det blir liksom bara ett spel för gallerierna. 

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista