1 av 2
Åsa Hedlöf (S) anser att biblioteket blir bättre i nya lokaler i Sälen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Bente Mellquist Danielson (V) hade hellre sett att biblioteket blir kvar i Transtrand. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio.
MALUNG-Sälen

Transtrands bibliotek flyttas till Sälen

1:18 min

Biblioteket i Transtrand kommer att flyttas en mil norrut till Sälen nästa år. Det här beslöt en oenig kulturnämnd i Malung-Sälen under onsdagen.

– Flytten gör det möjligt att fördubbla öppettiderna, eftersom personalen på biblioteket ska samarbeta med personalen på turistbyrån, säger Åsa Hedlöf (S), ordförande i nämnden.

– Ja, det kan handla om att vi öppnar klockan nio på morgonen och har öppet till klockan sju på kvällen, säger hon.

Biblioteket ska in i Sälens centrumhus, som håller på att byggas om och ut. Flytten kommer att kosta kommunen ungefär 135 000 kronor mer per år i hyra och möbler, men kulturnämnden räknar med att det ryms inom budgeten. Tack vare att länets kommuner gått ihop och fått ner kostnaden för bokinköp.

– De pengar som förut har gått till böcker kommer vi nu att lägga på hyreskostnaderna, så vi kommer inte att dra ner vare sig personal eller bokbestånd eller annan verksamhet, utan vi kommer att kunna utveckla istället, säger Åsa Hedlöf.

Två av politikerna i kulturnämnden vill dock inte att biblioteket ska flyttas. Så här säger vänsterpartiets Bente Mellquist Danielson om varför hon röstade nej.

- Det är för att det är väldigt många namnunderskrifter, cirka 700, som har varit emot att flytta Transtrands bibliotek till Sälens centrumhus, och jag kände att jag inte med gott samvete kunde säga ja till det här.

- Det beror också på att det är en form av centralisering, och det här biblioteket är väldigt fint. Det är väldigt bra, tillägger Bente Mellquist Danielson.

Åsa Hedlöf har förståelse för dem som vill ha kvar biblioteket i Transtrand.

– Vi har en bra verksamhet men vi kan göra den ännu bättre för att fler ska få tillgång till den.

Jennie-Lie Kjörnsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista