landstinget dalarna

Sjuksköterska: "Det går inte länge till"

1:10 min

Efter mer än elva år på kirurgavdelningen vid Mora lasarett har sjuksköterskan Malin Nordin slutat. Den höga arbetsbelastningen var en orsak.
– Det tär på kroppen, det tär på själen och alla människor runt omkring blir lidande, säger hon.

Malin Nordin, som sedan årsskiftet arbetar på kvinnokliniken i Mora, är som vi berättat i tidigare inslag inte ensam om sina upplevelser. Hon tror att sjuksköterskebristen till stor del beror på försämrad arbetsmiljö, till följd av besparingar.

– Man tar tagit bort tjänster, vilket har lett till att belastningen blivit högre. Det går inte så mycket längre till. Vi ser ju hur läget ser ut i dag. Sköterskorna flyr, och här i Mora saknar man massor av sjuksköterskor.

Hon har också kollegor som berörs av nattavtalet och nu måste jobba mer.

– De flesta uttrycker en stark oro för hur det ska bli och om de över huvud taget ska orka jobba. Som läget ser ut i dag ska vi utföra avancerad sjukvård dygnets alla timmar.

Det får räcka nu, tycker Malin Nordin som hoppas att verksamhetscheferna säger ifrån till landstingsledningen.

– Det känns som om det är svårt att spara sig ur en kris. Man måste se till att vi kan locka med ordentliga löner och framför allt en bra löneutveckling och sedan att vi får bra arbetsvillkor. Man kan inte spara på vården av människor, säger hon.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista