Margareta och Ivan Frank har flera gånger överklagat kommunens beslut att deras son inte ska få personlig assistans. Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.
KommunLex

Svårare få LSS-hjälp – handläggare utbildas för att säga nej

1:46 min

I Dalarna har flera kommuner anlitat KommunLex, ett företaget som utbildar LSS-handläggare i hur de ska säga nej till svårt funktionshindrade. Flera upplever att det blivit svårare att få den hjälp man behöver.

Margareta Frank bor i Falun, Förra sommaren hennes son Klas en infarkt i frontalloben. Skadan är komplicerad och ovanlig, men av kommunen blev han nekad personlig assistent och fick istället hemtjänst. 

– Så man kan ju undra vem som får personlig assisten i dag när inte han får det, säger Margareta Frank. 

Flera personer som vi har pratat med vittnar om att det har blivit svårare att få hjälp enligt LSS, lagen om stöd och service. 

En anledning till det kan vara att kommunerna anlitar konsulter som ska utbilda LSS-handläggarna i hur man säger nej. Gagnef, Falun, Leksand, Borlänge och Ludvika har alla anlitat företaget KommunLex under de senaste fem åren, för en total gemensam kostnad på nästan 824 000 kronor. 

Det här är någonting som upprör Veronica Hedenmark, som företräder funktionshindrade juridiskt. 

– Naturligtvis är det ett svek mot alla anhöriga, säger Veronica Hedenmark. 

Margareta Frank reagerar mycket starkt på att kommunen anlitar konsulter som ska utbilda LSS-handläggarna. 

– Många av dom här människorna som åker runt och är sådana här konsulter och talar om för kommuner och landsting att de ska ha hårda nypor och säga nej till allt det är kvalificerade psykopater. Det betalar Falukommun för, säger Margareta Frank.

Det var i går kväll som Kalla Fakta i TV4 att kommuner anlitar KommunLex för att utbilda LSS-handläggare i hur de ska säga nej till svårt funktionshindrade som behöver hjälp.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista