Sunnansjö

Förskräckta bybor över nazistiska aktivister

1:23 min

För några veckor sedan kom de första nyinflyttade till asylboendet Tallmogården i Sunnansjö och ganska nyligen kom det också fram att aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) bor i och i närheten av byn.

Några av aktivisterna ska också ha varit med på det omdiskuterade informationsmötet på Tallmogården. Dalanytt har varit till Sunnansjö för att höra vad byborna tycker och känner om det här.

– Det är ju inte kul att de är så nära, absolut inte roligt att det är så lokalt som det är. Men vi lägger inte så mycket krut på det utan vi ska se till att det blir bra på Tallmogården istället, säger Johan Hagberg som är ordförande i byalaget.

Vad kände byborna efter det där informationsmötet?

– Förskräckelse tror jag mest, för de stod ju och skulle sprida sin propaganda, men jag tror ingen av byborna gick på det. Jag tror nästan att det blev mer att vi sluter oss mer samman.

– Sen var det ju klart att vi var skeptiska bybor också innan mötet, för allt gick så fort. Men vi lär göra det bästa av situationen och det har ju funkat skitbra, tre veckor har de varit här och det är ju fantastiskt, säger Johan Hagberg.

Helen Svensson har bara läst om det i tidningen, men hon tror inte att det kommer påverka byn så mycket.

– De verkar ju inte vara så många, säger hon.

Du var inte med på informationsmötet, men där verkar de ha tagit ganska mycket plats?

– Ja det är synd, för det är inte allas åsikter i Sunnansjö, sen tror jag att tidningarna har förstorat upp det också för jag har ju hört de som har varit där som inte tyckte att det var fullt så illa som tidningarna har fått det till, säger Helena Svensson.

– Jag ställer mig helt emot något sådant i alla fall, jag blev ganska chockad faktiskt.

Jag har ju stått här ett tag och det är ingen riktigt som vill prata om det, för att de tycker att det är en känslig fråga, varför tror du att det är så?

– Jag tror att man kanske är rädd för att välja sida eller rädd för de som bor här, för att bli uthängd på nätet och sådär, säger Kesti Thunström från Sunnansjö

Elina Mattsson
elina.mattsson@sverigesradio.se