Foto: Hasse Holmberg/TT
vänsterpartiet

E-hemtjänst kan spara pengar i Mora

"Fysiska besök kan man aldrig ersätta"
0:56 min

Med modern teknik kan hemtjänsten i Mora spara både pengar och miljö. Istället för att sätta sig i bilen och åka flera mil för ett kontrollbesök, skulle hemtjänstpersonalen kunna kontakta pensionären via videolänk. Det tror Vänsterpartiet, som föreslår att Mora kommun testar så kallad e-hemtjänst. 

– Hemtjänstens kostnader skenar, och då måste vi lyfta blicken mot horisonten och titta vad som finns, och det här är ett sätt, säger David Örnberg som är ordförande för Vänsterpartiet i Mora. 

Allt fler Morabor behöver hemtjänst, samtidigt som socialnämndens ekonomi är så hårt ansträngd att budgeten överskrids med många miljoner kronor.

Därför föreslår Vänsterpartiet nu att socialförvaltningen ska testa e-hemtjänst, med frivilliga försökspensionärer och enklare ärenden.

– Kontrollbesök framför allt, det är när man vill se att man tar mediciner. Fysiska besök kan man aldrig ersätta.

Det tror inte heller pensionären Maj-Inger Nilsdotter i Mora.

– Det är klart, om det är smått om personal kan det vara ett hjälpmedel, men annars tror jag att de flesta gamla vill ha en personlig kontakt. 

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".