BORLÄNGE

Lars åker till Filippinerna för att hjälpa

3:59 min

Lars Hellman från Borlänge är en av totalt 21 hjälparbetare som finns med på det plan som MSB skickar till Filippinerna i dag. De ska bygga basläger åt FN:s hjälporganisationer.

Supertyfonen Haiyan drog in över Filippinerna i fredags och har orsakat en enorm förödelse. Många byar har totalförstörts, cirka 1 800 dödsoffer har påträffats hittills men flilippinska myndigheter fruktar att över 10 000 kan ha omkommit. Hjälpbehovet är stort och det saknas vatten, mediciner och mat. Men hjälp är på väg. Myndigheten för beredskap och samhällskydd (MSB) skickade iväg basläger igår och i dag flygs 21 hjälparbetare ned. För logistikern Lars Hellman från Borlänge är det första gången han deltar i en internationell hjälpinsats. Men han känner sig ändå väl förberedd.

– Jag har varit med i den här personalpoolen i tio års tid nu och varit med om många övningar och utbildningar. Teamet jag åker med har lång erfarenhet.

Vad tror du blir svårast?

– Att försöka få en situationsbild när man väl kommer ner dit och få igång arbetet. Det finns ju ingenting som fungerar där nere egentligen.

Anna Bäcksholm

anna.backsholm@sverigesradio.se