Foto: Fredrik Sandberg/TT
Europadomstolen

Sverige fälls - fel att inte döma smygfilmare

”Ett avslut, får rätten på min sida”
1:30 min

För elva år sedan smygfilmades fjortonåriga Eliza från Ludvika av sin styvfar när hon duschade. I dag gav högsta instansen i Europadomstolen för mänskliga rättigheter Eliza rätt. Hennes privatliv kränktes av svenska staten som inte hade lagar som räckte till för att skydda henne.

Styvpappan dömdes tidigare i tingsrätten för sexuellt ofredande men friades sedan i hovrätten som hänvisade till att det inte var straffbart att filma en annan person. 

Europadomstolen har inte gjort nån överprövning av de svenska domarna utan gick direkt på frågan om flickans mänskliga rättigheter.

Det som domstolen tagit ställning till är om Sverige vid det aktuella tillfället 2002 hade adekvata lagar för att skydda flickans rättigheter. Det har man alltså kommit fram till att Sverige inte hade.

Europadomstolen dömer Sverige att ersätta den nu 25-åriga Eliza 10 000 euro och nära 30 000 euro för hennes utlägg för rättsprocessen. Det motsvarar sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Beslutet i Europadomstolen är slutgiltigt och går inte att överklaga.

Dalanytt
dalanytt@sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".