Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Kommunal ekonomi

Många timmar hemtjänst ger miljonminus i Mora

"Vi har jobbat ett helt år och inte lyckats"
1:20 min

Den ekonomiska situationen för socialnämnden i Mora är allt annat än bra. Underskottet närmar sig 15 miljoner kronor. De främsta orsakerna är placeringar inom individ- och familjeomsorgen och att Moraborna har många timmar hemtjänst.

Moraborna har tillsammans ungefär 15tusen timmar hemtjänst varje månad. Det är relativt högt, säger  Bernt Persson (S), ordförande i socialnämnden.

– Det går säkert att få ner antalet timmar, men trots att vi har jobbat ett helt år har vi inte lyckats, säger han.

De senaste åren har socialnämnden också fått allt fler uppgifter.

– I början gick det att klara det. Sedan kom väggen upp.

Det sammanlagda underskottet för socialnämnden har vuxit som en snöboll i nerförsbacke och ser nu ut att bli 15 miljoner kronor vid årets slut,

För nästa år krävs besparingar på över sex miljoner kronor och i dag har socialnämnden sagt ja till ett sparpaket. Det innebär bland annat striktare bedömningar inom hemtjänsten – med målet att få ner antalet timmar med 1000 per månad.

-- Vi måste ju tro att det ger effekt men just när gäller hemtjänsten vi jobbat såpass länge så är det svårt att veta, säger Bernt Persson.

Ändå tror han att det ska gå och han kommer att sätta högre tryck på tjänstemännen för att de ska se till att sparplanen blir verklighet.

Men han vill också att kommunen går igenom och jämför sina olika verksamheter och bestämmer sig för vad skolan, vården och så vidare får kosta.

– Så att man inte gör ett slumpmässigt val.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".