RESOR

Torbjörn Danielsson pendlar mellan Rio de Janeiro och Falun

10 min

Brasilien är det trendigaste resmålet 2014. Åtminstone enligt Lonely Planets trendlista. Falubon Torbjörn Danielsson bor i Rio de Janeiro sedan 2009.

Torbjörn Danielsson är gift med en brasilianska och är sålunda väl bekant med den brasilianska kulturen. Men att rent generellt beskriva hur brasilianarna är tycker han är svårt. Mentaliteten skiljer sig åt beroende på i vilken del av landet man bor.

– Man måste inse att Brasilien är ett gigantiskt land. Skulle man placera norra delen här i Falun så kommer den södra delen söder om Kanarieöarna, säger han.

Han kom nyligen till Falun där han undervisar i arbetsrätt på Högskolan Dalarna några veckor per år. Temperaturskillnaden var enorm.

– Vi hade 48 grader när jag åkte!

Förberedelserna inför fotbolls-VM är i full gång och många brasilianare är kritiska till att evenemanget slukar så mycket pengar.

– Det är mycket negativa stämningar eftersom det byggs många arenor inför VM  nästa år. Men man behöver ha pengar till omsorgen och skolan som iställlet går till fotbolls-VM och OS 2016.

Den som trodde att Brasilien var ett billigt land att turista i får tänka om.

– Det är dyrt. Priserna i Brasilien är väldigt höga, ungefär som i Sverige. Men man har inte hög lön. En servitörlön kan ligga på 3 000 - 4 000 kronor, säger Torbjörn.

Anna Bäcksholm

anna.backsholm@sverigesradio.se