Musik

Saft Stockholm inspireras av Dalarna

11 min

Saft Stockholms nya album, Svart vatten, är starkt inspirerat av Dalarna och Äppelbo där hennes mormor bodde - men också av tiden hon studerade i Havanna.

– Min upplevelse när man bor i staden och kommer upp är att det händer väldigt mycket i lugnet, tystnaden, i skogen och vid sjön. Det är mycket magi och energier som gör att inspirationen bara sprutar, säger Lena Bjärskog.

En stor del av låtarna på det nya albumet Svart vatten är skrivna i och inspirerade av Dalarna. Lena Bjärskogs mormor kom från Äppelbo och även om hennes mormor inte längre lever så är Lena Bjärskog i Äppelbo varje år. På titelspåret Svart vatten är även Agneta Stolpe från Äppelbo med och kular eller lockar som det också kallas.

– Det är en tradition som inte är jättestor längre men som tack och lov hänger kvar framförallt i folkmusiken och hon är jätteduktig på det. Jag såg henne kula i samband med bygdespelet i Äppelbo förra året och kände att henne vill jag jobba med, och så ville hon också det, säger Lena Bjärskog.

P4 Dalarna Eftermiddag
dalaeftermiddag@sverigesradio.se