Borlänge

Projekt för att lära unga om EU

1:16 min

Back to school heter ett projekt som EU-kommissionen har och som går ut på att skicka sina tjänstemän till deras hembygder för att prata med ungdomar om EU. Idag träffade tjänstemannen och projektledaren Karin Landh, som ursprungligen är från leksand, elever på Hagagymnasiet.

– Jag är här för att träffa elever och få dem att förstå att Bryssel inte bara består av en massa kostymherrar med slips, utan att det är även tjejer som jag från Häradsbygden i Leksand, säger Karin Landh.

Eleverna fick bland annat veta vad Europaparlamentet, EU-Kommissionen och Europarådet gör och vad de sysslar med just nu. Karin Landh pratade också om några undantag som Sverige har, snuset och Systembolaget.

Hur kunnig om EU var du själv när du gick i gymnasiet?

– Jag är ju garanterat mer kunnig nu, tack och lov. Det är nog först i universitetet tror jag som man riktigt börjar få intresse och kanske kunskap.

– Jag tycker inte heller att man ska se EU som något maskineri som man inte ska börja prata om innan universitetet, det kan man börja prata om på grundskolan med länder och flaggor, säger Karin Lundh.

En av eleverna som var och lyssnade på Karin Lundh var Johanna Hedlund. Hon tycker att det är bra med sådana här projekt.

– Jag tycker att det är bra att de åker runt för man vet inte riktigt hur man kan påverka. Jag tycker att det är viktigt att man ska ha en åsikt och kämpa för den. Alla ska rösta, även om de inte vet så kan de i alla fall rösta blankt, säger Johanna Hedlund.

Elina Mattsson
elina.mattsson@sverigesradio.se