SÖDRA DALARNA

Fostermamma åtalad för grov misshandel

1:05 min

En liten pojke som var fosterhemsplacerad utsattes för en mängd onödiga undersökningar inom sjukvården. Nu åtalas fostermamman för grov misshandel för att ha förfalskat olika sjukdomssymptom hos pojken.

Den lille pojken är bara ett par år gammal och har varit placerad i fosterhem under en stor del av sitt unga liv. Men något gick riktigt snett där.

Under nära ett års tid har fostermamman engagerat sjukvården i både hemstaden i södra Dalarna, i Falun och vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala och fått dem att genomföra både onödiga undersökningar och kirurgiska ingrepp och ge barnet mediciner som han inte behövde.

Pojken har utsatts för smärta, undernäring och infektionsrisker som hade kunnat bli livshotande, står det i åtalet.

Upprepade gånger har fostermamman uppgett till vården att pojken har besvär som läkare över huvud taget inte har kunnat hitta när dom gjort undersökningar.

I åtalet talas det om förfalskningar av olika sjukdomssymptom och som bevisning anför åklagaren en lång rad journalanteckningar från olika vårdgivare, som alla verkar peka på samma sak: pojken var inte sjuk. Han fick lida helt i onödan.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se