Region Dalarna

Kurbitshästen kopplas till Dalarna

1:22 min

Den omdiskuterade kurbitsdalahästen slår de gamla dalpilarna med hästlängder när det gäller vad folk kopplar ihop med Dalarna. Det visar en ny undersökning som Region Dalarna gjort.

– Det finns en del som tycker att dalpilarna är så pass inarbetade att de borde användas och vi hade en känsla av att det kanske inte var så, säger Helene Persson Grafman, kommunikationsstrateg på Region Dalarna.

Region Dalarna lät då Novus undersöka om det är hästen eller dalpilarna som folk kopplar i hop med Dalarna. 1079 personer i åldrarna 18-79 år, som inte var från länet, fick kolla på bilder av pilarna och hästen och sen säga vilket län de kopplade till respektive bild.
– Den häst som vi tagit fram var det 97 % som kopplade till Dalarna. Dalpilarna däremot var det 16 % som kopplade till länet. 22 % trodde att dalpilarna hängde ihop med Stockholm.

Innebär det här att dalpilarna försvinner?
– Nej det hoppas jag inte. De här vapnen har fortfarande sin plats när det gäller väldigt ceremoniella sammanhang inom länet men pratar vi marknadsföring utanför länet är det nog hästen man ska använda, säger Helene Persson Grafman, kommunikationsstrateg på Region Dalarna.

Dalanytt
eva.rehnstrom@sverigesradio.se