MOCKFJÄRD

Hafiz flydde från Pakistan till Mockfjärd

8:00 min

Från Afghanistan till Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Italien och så slutligen Sverige. Hafiz Hosseinis flykt var lång och svår men nu ser han bara framåt.

Han flydde med sin familj från Afghanistan till Pakistan som liten. Men till slut blev situationen i Pakistan ohållbar, oroligheterna ökade.

– När man inte får jobba eller gå i skolan är livet ingenting. Då började jag tänka på framtiden, säger Hafiz Hosseini som nu är 17 år.

Han tog sig till Sverige med hjälp av smugglare.

– Jag åkte ensam och kände ingen. Det är klart att man var rädd. Men tillsammans med de andra som var i samma situation kändes det lite bättre.

De första två åren i Sverige beskriver han kort och gott som "bra", även om det varit mycket nytt att ta in. Kulturen i Asien och Europa skiljer sig mycket.

– Lärarna i Sverige jobbar på ett annorlunda sätt till exempel, det är bättre här. Att man inte får ha mössan på sig i matsalen var nytt för mig också, säger Hafiz och ler.

Innan Hafiz och de andra ensammkommande flyktingbarnen kom till Mockfjärd var det många i byn som var oroliga. Men när de väl anlände så försvann misstänksamheten och uppslutningen var stor.

– Mockfjärdsborna har engagerat sig och samlat in massor av vinterkläder, säger Irma Rönnbäck som varmt kan rekommendera andra att bli god man åt flyktingar.

– Det är en rikedom. Jag har lärt mig mycket, säger hon.

Anna Bäcksholm
anna.backsholm@sverigesradio.se