landstinget dalarna

Kritik mot köp av ambulanshelikopter

1:45 min

Landstingsledningen och centerpartiet vill att Dalarna köper en egen ambulanshelikopter med placering i Mora. Investeringskostnaden är närmare 63 miljoner kronor. Utöver Dalarna är det endast landstinget i Värmland som vill ha en egen helikopter. Men det här får skarp kritik av flera företrädare i flygbranschen. 

– Jag förstår inte varför någonting som jag har erfarenhet av 20 år i branschen, att de skulle göra det billigare och effektivare än oss, det är för mig obegripligt, säger Martin Pihl, vd för Norrlandsflyg Ambulans.

Landstinget tycks tro att verksamheten blir bättre och billigare när de har ambulanshelikoptern i egen regi, menar kritikerna.

Driften beräknas kosta omkring 25 miljoner kr per år. Men då finns ingen reservhelikopter inräknad som behövs de perioder helikoptern står stilla och servas.

– Det är en tillgångsfråga. Det kommer bli mycket stillastående på grund av brist på teknik. Nu köper man en helikopter och man har ingen backup för tillsyn och tekniska fel som man får. 

Gunnar Barke är socialdemokratiskt landstingsråd.

Vad gör ni när er egen helikopter måste servas?

– Det är väl självklart att i den serviceorganisation vi bygger upp så kommer det naturligtvis finnas tillgång till helikopter ständigt. Är den på reparation har vi naturligtvis löst ett avtal så vi kan få in en annan helikopter. 

Ligger det någonting i kritiken att landstinget saknar erfarenhet och kompetens i att driva helikopterverksamhet?

– Landstinget Dalarna har aldrig drivit någon egen helikopterverksamhet men däremot har vi stor kunskap och samarbetar också med andra. Att i det här läget oroa sig för vår kompetens är lite märkligt. Jag tror inte att man har läst våra utredningar då, som är oerhört täckande. 

Eva Larsen
eva.larsen@sverigesradio.se