Sofia Rapp-Johansson. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio
Kvinnovåld

Sofia Rapp-Johansson skriver om övergreppen

7:40 min

Som barn och tonåring utsattes hon för grova sexuella övergrepp och flydde till slut in i ett drogmissbruk. I dag har hon lyckats gå vidare och skrivit tre böcker om sina upplevelser.  

– Jag kunde inte bara börja prata utan det var en lång process och under den processen hittade jag till skrivandet. Jag vet att många tycker att min första bok var smärtsam men det är inget att läsa om det mot att vara med om övergrepp, säger Sofia Rapp-Johansson. 

Precis som debutboken Silverfisken handlar hennes två andra böcker, Tills skulderbladen blivit vingar och Kyss mig lycklig, om Sofia själv och de övergrepp hon har utsatts för. Sedan en tid tillbaka föreläser hon också om övergreppen, missbruket och sveket från de vuxna och samhället.

– I början var det lite läskigt och kunde göra ont. Det är klart att det alltid berör mig men i dag känner jag mig läkt. Jag kan titta på det och konstatera att det var då, nu är nu. Det är givande på något vis, förklarar Sofia Rapp-Johansson om hur det är att föreläsa om de grova övergreppen.

P4 Dalarna Eftermiddag
dalaeftermiddag@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista