Bottappad varg kan visa hur vargstammen uppstått

I går inleddes i Vålådalen i Jämtland årets rovdjurssymposium. Och där kunde Håkan Sand vid Grimsö viltforskningsstation berätta att ett mysterium med en radiomärkt varg som man tappade kontakten med för nästan två år sen lösts.

Mysteriets lösning kan dessutom vara ett viktigt bevis för hur den nuvarande skandinaviska vargstammen uppstått.

Den försvunna vargen sköts nämligen nyligen av en renägare vid finsk-ryska gränsen.

- Det visar helt enkelt att vargarna går från Finland/Ryssland till Skandinavien och tvärt om. Det har vi ju kunnat se förut indirekt genom genetiska studier, men det här är det första verkliga beviset där vi har en varg som vi har radiomärkt i Skandinavien och som vandrar över till Finsk-ryska gränsen, det vill säga till kärnpopulationen. Och det betyder att vi har ett utbyte där, säger Håkan Sand till Dalanytt.

Han anser att det här är ett viktigt fynd med tanke på debatten om varg, och inte minst de rykten som finns om att de skandinaviska vargarna skulle vara medvetet inplanterade.

- Det är en viktig poäng när det gäller debatten om vargarna och hur de kom hit. Det visar att vargar kan ta sig från finland/ryssland till Skandinavien och så har det förmodligen skett under hela 1900-talet och när vår nuvarande vargstam startade i början på 80-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".