1 av 2
Het kycklingsallad
2 av 2
Asiatisk burgare med coleslaw
Saras mat

Laga något gott med kål

Många tycker att det är svårt att använda kål i matlagningen. Det blir gärna kåldolmar och möjligen kålpudding, sen tar det stopp. Men kål är en både billig och väldigt nyttig råvara som är lätt att variera.

Sara ger lite inspiration och recept i förmiddagsprogrammet.

Het Kycklingsallad med rödkål/ böngroddar/ mango

2 st kycklingfiléer

2 pressade vitlöksklyftor

4 msk teriyaki sås

2 msk neutral olja

Strimla kycklingfiléerna och blanda med vitlök/teriyaki sås/ olja. Låt kycklingen marinera 1 timme. Stek sedan i het panna tills kycklingen har gått färdigt, ta av från panna och låt svalna något innan serveringen.

200 gr finstrimlad rödkål

3 msk teriyaki sås

1 msk risvinäger alt vitvinsvinäger

2 msk vatten

1 st lime saft+ skal

1/2 hackad röd chili

1/2 msk socker

1 msk färsk riven ingerfära

1 msk hackad färsk koriander

Blanda allt i en bunke och låt vitkålen marineras i kryddorna minst 1 timme.

1 liten burk böngroddar

1 mogen mango

1 dl saltade jordnötter

Hackad färsk koriander

Asiatiska burgare med coleslaw och naanbröd

4 st a'90 gr

360 gr grovmalen nötfärs

1 vitlöksklyfta riven

1 malen ingerfära

1 krm salt

Några varv med svartpepparkvarnen

2 msk neutral olja

Blanda ihop alla ingredienser och låt vila i kylen någon timme innan färsen delas upp i 4 lika stora bitar. Runda och platta till dem och låt dem bli rumstempererade innan de steks på båda sidorna i en stekpanna ca 2 min på vardera sida. Pensla sedan på ett tunt lager med chillihonungen och låt dem vila i ugnen på ca 100 grader i några minuter.

3 msk honung

1 msk vitt vin

1 tsk chilipulver

1/2 riven vitlök

Värm upp honungen och vinet tillsammans med vitlöken och chilin, låt det endast koka upp och ställ den sedan åt sidan för att svalna. Perfekt att använda till glacé av grillat och klarar sig i tät burk i ca 2 veckor i kyl.

200 gr rödkål

1/2 normalstor rödlök

5 msk thai sweet chili sauce

1 dl turkisk yoghurt

1 krm salt

Finstrimla rödkålen och rödlöken, blanda i sweet chili och yoghurten och smaka av med saltet. Låt den sedan stå och mogna i kylskåpet minst 1 timme.

Vill man få mer hetta kan man blanda i lite hackad färsk chili.

2 st färdiga naanbröd , salladsblad och färsk hackad koriander

Värm upp naanbröden i ugnen och dela dem sedan på 4, en underdel och en topp till burgarna.

Börja med ett naanbröd i botten, sedan sallad och burgaren, en redig klick med coleslaw och hackad koriander på det, toppa det hela med en bit naanbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".