- Vi önskar att kommunen tar tillbaka förslaget omedelbart, säger Arne Grahn och Dennis Färnström, ordförande i Mora respektive Orsa IK. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges Radio Dalarna

Ungdomshockeyn i fara när kommunen vill ta ut hyra

"Tycker inte att man ska spara på ungdomar"
1:45 min

Intäkterna i Orsa ishall måste öka med 100 000 kronor i år, alltså nästan dubbleras, för att budgeten ska gå ihop för kommunens fritidsavdelning. Därför vill kommunen nu börja ta betalt även av ungdomslagen.

Att ungdomar ska betala för den tid de använder idrottsarenor är något helt nytt i Orsa. Och en avgift drabbar även ungdomshockeyn i Mora, eftersom klubbarna samarbetar.

– Vi kommer att tappa ungdomar. Det är många som inte har råd och tycker att det är dyrt redan i dag, och blir det då ett par, tre tusen dyrare per säsong så blir det väldigt svårt att få ihop ungdomar till vår ungdomsverksamhet, säger Dennis Färnström, ordförande i Orsa IK.

Han har, tillsammans med Arne Grahn, ordförande i Mora IK, skrivit ett protestbrev till Orsa kommun. I det varnar de för att hyran kan leda till att ungdomsverksamheten utarmas och helt läggs ner.

På måndag tar kommunstyrelsen beslut om ishallshyran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".