Sture Bergwall utanför Förvaltningsrätten idag. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Säter ändrar sig - vill släppa Bergwall fri

Sture Bergwall bör vårdas i öppen vård. Det skriver Rättspsykiatrin i Säter i ett nytt yttrande idag till Förvaltningsrätten. Därmed har Säter har ändrat inställning och håller nu med om det som den rättsmedicinska utredningen om Bergwalls tillstånd tidigare kom fram till.

Efter sex veckors utredning av Bergwall kom Rättsmedicinalverket i december med förslaget att tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta - men i öppen form.

Sedan dess har både Sture Bergwall och Säters rättspsykiatriska klinik fått yttra sig till Förvaltningsrätten som beslutar i ärendet.

Säter kom först med yttrandet att Bergwall bör fortsätta tvångsvårdas i sluten form, men i dag kom alltså ett nytt yttrande från Säter, att man ansluter sig till Rätssmedicinalverkets linje.

Sture Bergwall skriver själv på Twitter:

Efter en eftermiddagspromenad bra besked från Thomas Olsson. Våren närmar sig, på flera sätt.

Förvaltningsrätten begär att Säters chefsöverläkare senast 28 februari ska lämna en plan för hur öppenvården ska gå till, och kommer sedan att besluta vilken vårdform som ska gälla.

Sture Bergwall har tvångsvårdats, inlåst på Säters rättspsykiatriska klinik sedan 1991.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista